Καυσόξυλα για Θέρμανση

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και ένα ζεστό τζάκι είναι αυτό που όλοι μας ονειρευόμαστε! Ποια είναι όμως τα σωστά είδη ξύλου που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ως καύσιμη ύλη; Γενικά είναι γνωστό πως όλα τα καυσόξυλα δεν παρέχουν τα ίδια θερμικά αποτελέσματα, καθώς δεν χρησιμοποιούνται όλα για τους ίδιους σκοπούς.

Υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες καυσόξυλων, τα σκληρά και τα μαλακά. Οι ονομασίες αυτές δεν προκύπτουν από την υφή και την σκληρότητα ή μαλακότητα των ξύλων φυσικά. Η διαφορές τους βασίζονται κυρίως στην φυσική δομή, την πυκνότητα και το ποσοστό υγρασίας της κάθε κατηγορίας.

Σκληρού Τύπου Καυσόξυλα

Σκληρού τύπου χαρακτηρίζονται τα καυσόξυλα που έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα και περιέχουν μεταξύ 10 και 15% υγρασία. Τα σκληρά ξύλα καίγονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ ταυτόχρονα παράγουν μεγαλύτερα ποσοστά θερμότητας. Αυτά τα ξύλα, ξηρού τύπου είναι κατάλληλα για ξυλολέβητες και τζάκια καθώς έχουν ήρεμη φλόγα και καίγονται αργά.

Η Δρυς είναι από τα πιο δημοφιλή καυσόξυλα. Αν και από θερμικής άποψης δεν είναι η καλύτερη επιλογή, η διάρκεια της φλόγας της είναι πολύ μεγάλη. Καθώς η βελανιδιά παράγει μια ήπια με μακρά διάρκεια φωτιά χωρίς τις παιχνιδιάρες σπίθες να πετάγονται παντού, προτιμάται αρκετά στην χώρα μας.

Η Ελιά φυσικά είναι επίσης ένα από τα καυσόξυλα που προτείνονται για καύση στο τζάκι. Όπως και η βελανιδιά, έτσι και η ελιά είναι ξύλο αργής καύσης. Ανάβει σχετικά εύκολα και διαρκεί την φλόγα της για πολύ ώρα. Ακόμη, τα μικρά κλωναράκια της λειτουργούν ως προσάναμμα και βοηθούν στην δημιουργία της φωτιάς.

Μαλακού Τύπου Καυσόξυλα

Τα μαλακού τύπου ξύλα περιέχουν μεγαλύτερα ποσοστά υγρασίας. Για τον λόγο αυτό, καίγονται γρηγορότερα από τα ξηρά ενώ ταυτόχρονα παράγουν μεγάλη φλόγα. Τα καυσόξυλα μαλακού τύπου χρησιμοποιούνται συνήθως ως προσανάμματα σε συνδυασμό με τα σκληρά. Ακόμη, συστήνεται η χρήση τους σε εξωτερικούς χώρους λόγω του μεγάλου ποσοστού καπνού που παράγουν.

Το Πεύκο χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Ελλάδα ως προσάναμμα. Παίρνει εύκολα φωτιά και καίγεται γρήγορα. Γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται συχνή ανανέωση και δεν προτείνεται σε τζάκια ή σόμπες, παρά μόνο ως προσάναμμα για να ανάψουμε φωτιά. Ακόμη, πετάει αρκετές σπίθες oπότε καλό θα είναι να το έχουμε αυτό υπόψιν μας όταν ανάβουμε φωτιά.

Η Οξιά χρησιμοποιείται ως βασικό καυσόξυλο σε συνδυασμό με σκληρού τύπου ξύλα. Παράγει πολύ καπνό και συνήθως δεν προτιμάτε σε τζάκια ανοιχτού τύπου για εύλογους λόγους.

Το Κέδρος είναι ένα δημοφιλές ξύλο μαλακού τύπου που κατά την καύση του, εκπέμπει μια ευχάριστη μυρωδιά. Η φλόγα που παράγει δεν είναι μεγάλη αλλά έχει διάρκεια και αφήνει μια γλυκιά οσμή στον χώρο. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς «σκάει» και μπορεί εύκολα να αρπάξει φωτιά κάτι γύρω του αν δεν προσέχουμε.

Περισσότερη Θερμότητα από τα καυσόξυλά μας

Πρακτικά αυτό που μας ενδιαφέρει όταν ανάβουμε μια φωτιά είναι η παραγωγή θερμότητας. Η θερμογόνος δύναμη κάθε ξύλου μετρά την ικανότητα παραγωγής θερμικής ενέργειας κατά την καύση. Βάση αυτής της θερμικής ενέργειας, τα ξύλα προτίμησης στην Ελλάδα είναι η οξιά, η δρυς, το πεύκο αλλά και το έλατο. Πάντα όμως πρέπει να υπολογίζουμε και άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα το πεύκο «σκάει» πολύ εύκολα και απαιτεί ιδιαίτερης προσοχής ειδικά αν διαθέτεις εύφλεκτα υλικά τριγύρω. Εμπιστευθείτε τους ειδικούς της Ξυλοπηγής και επιλέξτε το κατάλληλο καυσόξυλο για το δικό σας τζάκι!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top