Καυσόξυλα για Τζάκι – Τι να προσέξω;

Και εκεί που νομίζαμε πως μαζί με τον Μάρτη μπαίνει η άνοιξη, αρχίζουμε να αναθεωρούμε. Πρώτα η κακοκαιρία Μπιάνκα, τώρα ο Φίλιππος, τα καιρικά φαινόμενα δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν! Και καθώς οι τιμές για όλους τους άλλους τρόπους θέρμανσης ανεβαίνουν στα ύψη, το τζάκι έχει αποδειχθεί η πιο οικονομική και άμεση λύση.

Τι πρέπει να γνωρίζω λοιπόν πριν ανάψω το τζάκι μου; Ας ξεκινήσουμε με την πολύ σωστή φράση πως δεν είναι όλα τα ξύλα κατάλληλα για τζάκι. Αν θέλεις να μάθεις ”Ποια είναι τα κατάλληλα ξύλα για το τζάκι μου;” μπορείς να διαβάσεις το προηγούμενο άρθρο μας εδώ. Η διαδικασία για να ανάψουμε το τζάκι μας ακολουθεί τα εξής στάδια:

1. Επιλογή Ξύλου

Στο πρώτο στάδιο επιλογής ξύλου, αυτό που χρειαζόμαστε είναι η σωστή πληροφόρηση σχετικά με τα κατάλληλα ξύλα για το τζάκι μας. Φυσικά εν τέλει ο καθένας χρησιμοποιεί ότι θέλει. Ωστόσο, η σωστή ενημέρωση θα μας βοηθήσει στο να επιλέξουμε ένα ξύλο χωρίς να βάλουμε φωτιά στο σπίτι μας. Συχνό φαινόμενο είναι πολλοί επιλέγουν να χρησιμοποιούν κομμάτια από πηχάκια ή καδρόνια για προσάναμμα. Θα πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας όμως, να μην ειναι βαμμένα ή εμποτισμένα. Ο σωστός τρόπος είναι να προμηθευτείς τα σωστά καυσόξυλα από τους ειδικούς στο χώρο, όπως την Ξυλοπηγή. Προσφέρουμε μια μεγάλη γκάμα επιλογών πάντα με τη σωστή καθοδήγηση και ανάλογα την χρήση. 

2. Κοπή

Το 2ο στάδιο περιλαμβάνει την κοπή των ξύλων για τζάκι. Εάν έχεις προμηθευτεί ξύλα από εμάς, αυτό το στάδιο είναι περιττό για σένα, καθώς παρέχουμε τα κατάλληλα ξύλα για το τζάκι, κομμένα στο κατάλληλο μήκος, ομοιόμορφα και έτοιμα για χρήση. Στην περίπτωση όμως που δεν έχεις έτοιμα κομμένα ξύλα και πρέπει να τα κόψεις μόνος σου, εδώ έχουμε μερικές συμβουλές για σένα. Τα κούτσουρα είναι καλό να έχουν διάμετρο περίπου 10-20 εκατοστά. Ακόμη, ιδανικά για προσάναμμα είναι τα κλαδιά που έχουν διάμετρο μόλις λίγα εκατοστά. Τέλος, τα σκληρά ξύλα όπως η οξιά και η βελανιδιά, σκίζονται ευκολότερα όταν είναι φρέσκα. Αντίθετα, τα κωνοφόρα όπως το πεύκο σκίζονται ευκολότερα όταν ξεραθούν. 

3. Αποθήκευση

Ένα από τα σημαντικότερα στάδια αποτελεί η αποθήκευση των ξύλων. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως το υγρό ξύλο καίγεται δύσκολα, “καπνίζει” πολύ και ζεσταίνει λίγο τον χώρο σου. Επομένως, είναι τα κατάλληλα ξύλα για το τζάκι σου θα πρέπει να είναι επαρκώς ξεραμένα και στεγνά. Προτίμησε να αποθηκεύσεις τα ξύλα σε έναν στεγασμένο χώρο όπου δεν θα ακουμπάνε το χώμα. Αντίθετα επέλεξε να τα τοποθετήσεις πάνω σε ξύλινες παλέτες ή παρόμοιες σχάρες. Στοίβαξε τα κούτσουρα σε ένα υπόστεγο που αερίζεται, ειδικά αν θες να τα αποθηκεύσεις για καιρό. Να έχεις υπόψιν πως τα κυλινδρικά κομμάτια κορμών χρειάζονται ειδική στήριξη για να αερίζονται και να μην κατρακυλάνε. Αντιθέτως, τα κούτσουρα που είναι κοντοκομμένα πρέπει να τοποθετούνται σταυρωτά. Με αυτό τον τρόπο, ο αέρας που θα κυκλοφορεί ανάμεσα τους θα επιτρέψει στα ξύλα να ξεραθούν γρηγορότερα. 

4. Άναμμα Τζακιού

Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό στάδιο, είναι αυτό του ανάμματος του τζακιού. Για την έναυση, δηλαδή την έναρξη της καύσης, χρειάζεσαι προσάναμμα. Αν έχεις τζάκι χωρίς σχάρα, τοποθέτησε 2 μεγάλα ξύλα παράλληλα με μια μικρή απόσταση μεταξύ τους. Άναψε το προσάναμμα ή μικρά κλαράκια και σιγά σιγά ξεκίνα να τροφοδοτείς το τζάκι, ακουμπώντας τα πάνω σε αυτά τα ξύλα που χρησιμοποιείς ως βάση. Αν έχεις σχάρα, τοποθέτησε τα μικρά κλαράκια στο χαμηλότερο σημείο και από πάνω ακούμπησε τα μεγαλύτερα ξύλα για το τζάκι. Εναλλακτικά, σχημάτισε μια ινδιάνικη σκηνή με 2-3 ξύλα και στο ενδιάμεσο τοποθέτησε μικρά κλαράκια ή ένα έτοιμο προσάναμμα. Χρησιμοποιώντας μακριά σπίρτα ή έναν αναπτήρα τζακιού, μπορείς εύκολα να ανάψεις το τζάκι σου.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τα κατάλληλα ξύλα για το τζάκι αλλά και την διαδικασία ανάμματος, ξέρεις που να απευθυνθείς! Μπες στο xylopigi.gr, δες τις μοναδικές προσφορές μας σε ξύλα για το τζάκι, ή για μεγαλύτερη ευκολία κάλεσε μας στο 2105582570 και με κάθε κυβικό καυσόξυλα σου δίνουμε δώρο προσάναμμα ή ταμπλέτες!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top